Sakkverseny

Kilenc hónapja nyitotta meg kapuit iskolánk, azóta számtalan programot, rendezvényt bonyolítottunk le. Legutóbbi vállalásunk, hogy megrendezésre került iskolánk első sakkversenye! Négy korosztályban összesen 44 gyerek vett részt a megmérettetésen. Hihetetlen élmény volt látni a kitartásuk, elszántságuk, amint egy egész délelőttön keresztül koncentráltak, hogy a legjobbat hozzák ki magukból. Nagyon köszönjük minden gyereknek, szülőnek, aki eljött hozzánk és külön köszönet Szakály Balázsnak a lebonyolításért és a közös munkáért!

Wunderbar Fesztivál

Múlt héten került megrendezésre a Wunderbar Fesztivál, a német nyelv hete. Német iskolaként mi is aktívan részt vettünk a programokban, igazán mozgalmas héten vagyunk túl.
Szerdán a Kölcsey Központban mutatták be német nyelvű előadásukat tanulóink, mellyel óriási sikert arattak a közönség soraiban.
Csütörtökön pedig több mint száz gyereket láttunk vendégül az „Ein zauberhafter Vormittag mit der kleinen Raupe Nimmersatt” című mesés délelőttünkön. Peter Stübler német iskolavezető és Nadine Steenfadt tagintézmény vezető köszöntötte a jelenlevőket, majd megismerkedtünk a kis hernyócska történetével. A mese után sok mindent kipróbálhattak a gyerekek: vidám mozgásos játékokat, készíthettek hernyó kitűzőt, mozaikképet, leporellót, gyümölcssalátát. Mindenki remekül érezte magát, kicsik nagyok egyaránt. Köszönjük a gyerekeknek és a pedagógusoknak, hogy ellátogattak hozzánk.
Külön köszönet iskolánk vezetőségének és minden dolgozójának, akik nélkül ez a program sem jöhetett volna létre.

Farsang

A héten megmutatta magát a tél itt Debrecenben is, így mi mindent megtettünk, hogy illő módon búcsút is mondjunk a zord, hideg időtől – hatalmas farsangi mulatságot szerveztünk. 

Mindenki beöltözött, sokat játszottak a gyerekek: lufis verseny, tehetségkutató show volt német és magyar produkciók előadásával. Minden gyermek megmutatta, hogy miben tehetséges, mivel szeret foglalkozni szabadidejében. Színes volt a felhozatal: tánc, foci, a világ országainak zászlói, bűvészet, irodalom. Ezzel nagy fejtörést okozva a zsűrinek, hiszen mindenki nagyon ügyes és bátor volt.

Volt móka és kacagás, kicsik és nagyok együtt ropták a táncot:

Karácsony a konyhában is

A legjobb dolog a karácsonyban, maguk az előkészületek. Amikor mindent ünnepélyesen feldíszítesz, és amikor az egész háznak finom mézeskalács illata van. 2022. december 7-én iskolánkban is eljött az idő, és igazán szép, ünnepi karácsonyi hangulat kerekedett, amikor is kis szorgos kezek, hangulatos karácsonyi zenére mézeskalácsot sütöttek, majd azokat ki is díszítették.

Mikulásünnepségünk

Szent Miklós tiszteletére 2022. december 06-án Mikulás-ünnepséget tartottunk a gyerekekkel, szüleikkel és a tanáraikkal. Finom teát kaptunk a konyhatündér Zsikétől, a szülők pedig kekszet és rágcsálnivalót hoztak magukkal.

Hangulatos körben ültünk, és először elénekeltünk néhány német és magyar karácsonyi éneket. Ez igazán gyönyörű volt. Az éneklés közben átvehették a gyermekek a meglepetéscsomagokat. Vajon ki lehetett az? Legalább megtudtunk néhány dolgot a csomag kicsomagolása közben. Például, hogy a teremben melyik férfinak volt a legnagyobb cipője, melyik volt a legidősebb jelenlévő és még néhány más érdekes dolgot. Nagyon vicces volt, és a gyerekek végül megkapták a csomag tartalmát, aminek nagyon örültek.

Ezután boldogan táncoltunk a Jingle Bellsre, míg el nem hangzott: „Jöhet a következő előadás”. Melyben megmutatkozott rajzolási és pantomimkészségünk, emellett magyar és német beszédkészségünket is használnunk kellett. Ezekből már rájöhettek mi is volt ez az előadás. Igen, a  jól ismert activity játékot játszottuk.

Nagyon jól éreztük magunkat, és rájöttünk, hogy szavak nélkül is megértjük egymást.

Megnyitó ünnepség

A tegnapi nap óriási mérföldkő volt iskolánk életében, ugyanis megrendezésre került hivatalos megnyitónk. Rengeteg munka, tervezés, szervezés előzte meg ezt a keddi napot és végül egy felejthetetlen élményben volt része mindenkinek, aki részt vett az ünnepségen.

A rendezvényt Peter Stübler, az MNÁMK német igazgatója nyitotta meg, majd beszédet mondott Szauter Terézia, az MNÁMK főigazgatója és Egri Miklós, az MNÁMK Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány Kuratóriumának elnöke. Nagy örömünkre szolgált, hogy vendégül láthattuk többek közt Julia Gross nagykövetet, dr. Barcsa Lajos alpolgármestert, dr. Lebanov József főosztályvezetőt és Jenei Rékát, a BMW Debrecen kommunikációs vezetőjét.
A köszöntők után első osztályunk előadását tekinthette meg a közönség, őszi dalokkal, táncokkal készültek a gyerekek és pedagógusaik. Nemcsak tanulóink, hanem iskolánk lelkes szülői csapata is fellépett, vidám énekekkel, táncokkal, szavalással örvendeztettek meg bennünket. Megnyitó ünnepségünket a bajai UBZ- Internatsband műsora zárta. Nagyon köszönjük mindenkinek, aki eljött és velünk ünnepelt, tanulóinknak, szüleiknek, pedagógusainknak és iskolánk minden dolgozójának. Ez a nap örök emlék marad számunkra.
képek forrása: dehir.hu és HAON.hu

Lámpások éjszakája

November 11-én pénteken Márton- napi lámpás felvonulást tartottunk iskolánkban. A gyerekek saját készítésű lámpásaikat is magukkal hozták és nagy örömünkre a szomszéd óvodások és járókelők is csatlakoztak hozzánk. A tűz körüli közös éneklés után elsőseink bemutatták Szent Mártonról szóló kis előadásukat, majd hagyományos német süteményt, Weckmann-t kóstolhattunk és finom punccsal melegedhettünk fel a hűvös időben.

Kirándulás a Derecskei Almáskertbe

Szerdán kirándulást tettünk a Derecskei Almáskertbe, ahol élménydús, ismeretterjesztő foglalkozásokon vettünk részt. Az időjárással is nagy szerencsénk volt, csodaszép, napfényes időben fedeztük fel az almáskert érdekességeit. Többek közt szarvasokkal is találkoztak a gyerekek és almát is szüreteltünk. Az izgalmas programok végén piknikeztünk, majd fáradtan, de élményekkel telve indultunk haza.

Kirándulás az állatok világnapja alkalmából

Az Állatok Világnapját 1931 óta ünneplik minden esztendőben Szent Ferenc emléknapján, október 4-én. Ez a nap Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napja.
A rendalapító Assisi Szent Ferenc a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük, s már a 13. század elején azt hirdette, hogy nemcsak embertársainkat kell szeretnünk és tisztelnünk, hanem mindent, ami körülvesz minket, legyen az akár élő, akár élettelen.
Első osztályunk gyönyörű napfényes időben vághatott neki október 6-án az Állatok Világnapjához kapcsolódó programjához.
Első állomásként megtekintettük a Nagyerdő Hete rendezvénysorozat új kiállítását a Természettár szervezésében „A sün és a mókus” címmel a Méliusz Juhász Péter Központi Könyvárban. Bepillanthattunk a sünök és mókusok mindennapjaiba, megismerhettük életüket és sok titokra is fény derült. Ajánljuk kicsiknek és nagyoknak, mindenkinek, aki szereti a természetet! (A kiállítás megtekinthető a Könyvtár nyitvatartási időtartama alatt.)
Következő állomásunk az állatkert volt, amely mindig tartogat meglepetést látogatói számára. Sétánk alkalmával megtudtuk hogyan fogadhatunk örökbe egy állatot, milyen kemény a sisakos kazuár tojása, vagy kik lehetnek a zsiráfok természetes ellenségei és hogyan védi meg magát tőlük?
Hálásak vagyunk az együtt töltött szép napért!

Szüreti nap

Egy fantasztikus délutánt töltöttünk együtt diákjainkkal és családjukkal.

Az elsőseink megmutatták, hogy magyar anyanyelvűként  mennyi német dalt tanultak meg ilyen rövid idő alatt. Büszkék vagyunk Rátok!

Tanítóink és tanítványaink munkái

Kaptunk egy gyönyörűen felújított épületet, amely most fehér vászonként szolgál számunkra.

Első osztályosaink segítségével tanítóink folyamatosan szépítik az ablakokat, tantermeket és iskolánk udvarát is.

Tanévnyitó ünnepség

Megkezdődött az első tanév a Debreceni Német Általános Iskolában
2022. augusztus 27-én elérkezett a régóta várt pillanat, becsengettek az első tanévre a
Debreceni Német Általános Iskolában.

Épületátadó ünnepség

A korszerű helyiségekkel és berendezésekkel felszerelt épületet 2022. augusztus 26-án adta át Papp László polgármester és Kósa Lajos, a térség országgyűlési képviselője Egri Miklósnak, az alapítványi kuratórium elnökének,  Szauter Teréziának igazgatónak, Peter Stüblernek, a Külföldi Német Iskola igazgatójának és Nadine Steenfadtnak, a tagintézmény vezetőjének.

Képek: dehir.hu