Iskolai élet

Évzáró rendezvény

Június 15-én, egy napsütéses szombati napon került sor iskolánk évzáró rendezvényére a SZUSZ Parkban. A nap kora délelőtt kezdődött és jócskán délutánig tartott. Csodálatosan meleg és szép nap volt, tökéletes a tervezett szabadtéri tevékenységekhez.

Az iskola minden családja meghívást kapott, sokan elhozták testvéreket is. Az esemény csodálatos lehetőséget biztosított a tanulók, szülők és tanárok számára, hogy együtt töltsenek egy kis időt.

A résztvevők a tevékenységek széles skálájából választhattak: Tollaslabdáztak, fociztak, kipróbálhatták az asztaliteniszt és a dartsot, valamint röplabdáztak. Ezek a játékok lehetővé tették, hogy mindenki bekapcsolódjon a sporttevékenységekbe, és közben nagyon jól szórakozzon. Az ugrálóvár volt a legnagyobb sláger a gyerekek körében.

A közös ebéd paprikás krumpliból, egy népszerű magyar specialitásból állt. Ez kellemes szünetet jelentett a sok sporttevékenység után.

A hangulat egész nap fergeteges és vidám volt. Sok volt a nevetés, a mesélés és a közös ünneplés. Kellemes kikapcsolódást hozott a tanítási napokból, és kiváló lehetőséget az iskolai közösség erősítésére. Minden résztvevő, kicsik és nagyok, láthatóan élvezték ezt a különleges napot. A családi nap pozitív hangulatban ért véget, és mindenki kimerülten, de elégedetten és a sok élménnyel gazdagodva ment haza.

Hortobágyi kirándulás

A tanév végén a 2. osztályos gyerekek a Hortobágyra mentek kirándulni.

A kirándulás ragyogó nyári időben indult.
A Hortobágyra érkezés után a gyerekek mentőmellényekkel felszerelkezve két csónakba szálltak, és felfelé utaztak a folyón a Máta Csárdáig. A lenyűgöző puszta rövid bejárása után lovaskocsi várta a gyerekeket és a többi látogatót.
A kocsikázás a vidékre jellemző juh- és lóistállók mellett vezetett el, a puszta belsejébe. Itt a gyerekek megcsodálhatták a pásztorok lenyűgöző lovasprogramját. A Magyarország legnagyobb egybefüggő természetvédelmi területeként ismert Hortobágy egyedülálló tájjal és gazdag állatvilággal örvendeztette meg a gyerekeket.


A visszaút után, amely ismét hajóval és busszal történt, a gyerekek és a tanárok késő délután fáradtan, de nagyon elégedetten tértek vissza az iskolába.

A DGD takarít

A Föld napja, amelyet világszerte április 22-én tartanak, és amely a környezetvédelmet és az éghajlatvédelmi intézkedéseket népszerűsíti, szintén szerepelt a naptárunkban. Ezt a napot iskolánkban arra használtuk fel, hogy egy kicsit megszépítsük az iskola környezetét. A tanulók felszerelést (csipeszt és kesztyűt) kaptak, hogy tanáraikkal együtt összegyűjtsék a környező utakról és területekről a szemetet.

Az osztályok nagyon hasznosnak találták a szemétgyűjtési projektet, örültek és élvezték, de elgondolkodtatta őket. Az 1a. és 1b. osztály gondolatai a szemétgyűjtési projektünkről a következő volt:

Adél: „Nagyon tetszett, sokat tudtunk gyűjteni. Sok szemét volt a növények között, és ez nem jó.”

Dorina: „Nagyon jó volt, hogy szemetet gyűjtöttünk. De az rossz volt, hogy ennyi szemét hevert a környéken.”

Kristóf: „Rossz, hogy ennyi ember csak úgy a földre dobálja a cigarettacsikket”.

Kincső: „A túl sok szemét nem tesz jót a bolygónknak”.

Gréta: „Örültem, hogy ennyi szemetet tudtunk összegyűjteni.”

László: „Az a baj, hogy az emberek, akik eldobják a szemetet, nem gondolnak arra, hogy ez mennyire rossz a Földnek”.

Máté: „Nagyon sok cigarettát gyűjtöttünk össze. Az emberek nem gondolnak arra, hogy a cigaretta is veszélyes az emberekre.”

Bendegúz: „Sajnos rengeteg szemét van a Földön, de mi tudtunk segíteni abban, hogy egy kicsit kevesebb szemét legyen.”

Nilla: „Rengeteg szemetet gyűjtöttünk össze, de sajnos még mindig sok maradt”.

Zoé: „Ez az akció nagyon fontos, hogy a Földet tisztává tegyük.”

Kitti: „Ha nem gyűjtjük össze a szemetet, akkor a föld koszos lesz.”

Szofi: „Szerintem nagyon jó volt, már kétszer is gyűjtöttem szemetet.”

Annaszofi: „Megvédjük a Földet, és ez nagyon fontos mindenkinek.”

Olivia: „Nem szép dolog, amikor az emberek szemetet dobálnak az utcára”.

Levente és Péter: „Az is nagyon fontos, hogy tisztán tartsuk a folyóinkat és a vizeinket. Ha a halak megeszik a vízből a szemetet, megbetegszenek, és akkor az emberek megeszik azt a beteg halat.”

Lilla: „Ha összegyűjtjük a szemetet, akkor az állatok nem eszik meg, és nem halnak meg.”

A magyar költészet napja

Minden évben április 11-én, József Attila születésnapján, a magyar költészet napján versekkel árasztjuk el a valódi közös tereinket.

 A lényege, hogy akár a legváratlanabb helyeken verssel találkozzanak az emberek. Kilépünk a virtualitásból, új értelmet adva az ünnepnek.

Másodikosaink az iskolához közeli játszóteret választották helyszínül, a „Posztolj verset az utcára 2024” eseményhez kapcsolódva.

A teljesség igénye nélkül: Csóri Sándor, Szabó Lőrinc, Bartos Erika, Gazdag Erzsébet, Benedek Elek költeményeiből tartottak felolvasást, majd a kerítésen posztolták azokat.

Wunderbar fesztivál

Április második hete különleges volt a német nyelvet kedvelők körében, hisz idén ez volt a Wunderbar fesztivál ideje. Német iskolaként, a német és magyar kultúra találkozási pontjaként számunkra is rendkívül fontos, hogy minél több embert sikerüljön megnyerni a német nyelvtanulás, német kultúra ügyének.

A fesztivál keretében iskolánk rajzversenyt hirdetett általános iskolás tanulók számára „Deutschland mit meinen Augen” címmel. Szerettük volna látni, hogyan mutatják be a gyerekek saját látásmódjukon keresztül Németországot és annak kultúráját. Rengeteg színes és kreatív alkotás érkezett pályázatunkra, a diákok a nekik fontosnak tartott részleteket és motívumokat jelenítették meg a rajzaikon, például hogyan síeltek az Alpokban vagy hogy telt a családi nyaralás Berlinben.

A zsűri tagjai nehezen választottak a sok remek munka közül, hiszen mindegyik rajz egyedi és értékes volt. Végül a legkiemelkedőbb alkotásokat díjazták és ki is állították az iskola aulájában, hogy mindenki megcsodálhassa őket.

Április 9-én egy rendhagyó programon láttuk vendégül városunk németül tanuló diákjait. Megrendeztük első énekversenyünket, ahol a résztvevők lehetőséget kaptak arra, hogy megmutassák énektudásukat és közelebb kerüljenek a német kultúrához. Az esemény sokszínű és változatos volt, a tanulók különböző stílusú és témájú német dalokat adtak elő. A zsűri figyelmesen hallgatta és értékelte a résztvevők teljesítményét, majd kiválasztotta a legkiemelkedőbb előadást.

Az énekverseny sikeres megrendezése bizonyíték arra, hogy a Debreceni Német Általános Iskola elkötelezett a német kultúra és nyelv oktatása mellett, és hogy a diákok számára izgalmas és inspiráló lehetőségeket kínál a fejlődésre és kreativitásra.

A Kölcsey Központ Debrecenben rendezték meg a Wunderbar fesztivál zárórendezvényét. Mind a résztvevők, mind a közönség számára felejthetetlen volt az esemény, ahol diákjaink egy igazán különleges német nyelvű színdarabot mutattak be a fesztivál vendégeinek.

A szülők és a pedagógusok büszkén nézték végig az előadást, hiszen látták, hogy a gyerekek mekkora fejlődést értek el a német nyelv tanulásában és a színpadi produkció terén.

A Wunderbar Fesztivál nem csupán egy egyszerű rendezvény volt, hanem egy olyan élmény, amely összehozta az embereket és emlékezetessé vált azok számára, akik részt vettek benne.

Mindannyian büszkén hagytuk el a Kölcsey Központot, hiszen ma is bebizonyosodott amit egy kedves anyukánk már megfogalmazott: „Wir haben „wunderbare” Kinder”

Március 15. Nemzeti ünnep

1848. március 15-e jelkép számunkra. Nemzeti ünnepünkön megemlékeztünk a „márciusi ifjakról”, Petőfi Sándorról és társairól, akik a népet maguk mellé állítva harcoltak a haza szabadságáért és függetlenségéért. Képzeletben elutaztunk a Nemzeti Múzeumhoz és együtt szavaltuk el a Nemzeti dalt, énekeltük el himnuszunkat. Kokárdát tűztünk a ruhánkra és trikolórt készítettünk, amelyekkel iskolánkat ékesítettük fel az ünnepre.

Flashmob

Március 5-én délelőtt együtt táncoltak a Debreceni Német Általános Iskola és a Debreceni Dózsa György Általános Iskola tanulói. A flashmobon csaknem 150 fiatal vett részt.
A villámcsődülettel a Wunderbar Fesztiválra hívtuk fel a figyelmet iskolánk főbejáratánál. Nagyon köszönjük a felkészítést Kissné Kovács Anita tanárnőnek!

Sakkverseny

Iskolánkban került megrendezésre a Szakály Balázs sakkoktatató által szervezett sakkverseny 2024. február 24-én.

A sakk foglalkozások tanulóink körében is nagyon népszerűek, nem csoda, hogy közülük is sokan jelentkeztek a megmérettetésre, és izgatottan várták a játékot Debrecen többi diákjával.

A sakktáblák a figurákkal és a mellettük elhelyezett sakkórákkal méltóságeljesen sorakoztak az épület aulájában. A díjak pedig egy másik asztalon kaptak helyet. A gyerekek természetesen rögtön szemügyre vették az érmeket, könyveket, okleveleket és emléklapokat. A kísérő családtagok az egyik osztályteremben és annak teraszán foglalhattak helyet és beszélgethettek a többi családdal. A tesók pedig találtak egy kis rágcsálnivalót is egy asztalon.

Balázs bácsi köszöntötte a gyermekeket, ismertette a szabályokat, majd jó versenyt kívánt a résztvevőknek. A sakkjátszmák több körben zajlottak, míg megszülettek az eredmények.

A díjazás korcsoportonként történt, az első 6 helyezettet jutalmazták. Iskolánk tanulói is értek el szép eredményeket:

  • Kordás Tamara 1-es korcsoport V. hely
  • Ivo Bobos 2-es korcsoport VI.hely
  • Bíró Leon 2-es korcsoport II. hely

Illetve részt vettek és derekasan helyt álltak:

  • Takács Vilmos
  • Levente Lévárdy
  • Vajda Vendel
  • Bölkény Levente

Minden résztvevő megtornáztatta az agyát, kipróbálhatta a tanult stratégiákat és talán újabbakat is elleshetett a versenytársaktól.

Karácsonyi ünnepség 2023

Egy kis ünnepség keretein belül a családokkal együtt hangolódtunk a karácsonyra és az év végi szünetre.

Az aula ünnepi ruhát öltött a feldíszített asztalokkal, falakkal, a plafonról lelógó hópelyhekkel és adventi koszorúval az asztalon. A mennyezetig érő fenyőfánk is büszkén viselte díszeit és fényeit, sok örömet és izgatottságot okozva ezzel kis diákjainknak.

A helység megtelt vidámsággal, énekkel és tánccal. Tanulóink sorban mutatták be kis műsoraikat szeretteiknek: volt dalos ukulele- és tánc bemutató, karácsonyi és vicces történetek.

A karácsonyi tombolán pedig a családok egymást lephették meg egy-egy általuk már nem használt, de kedves ajándékkal. Volt nagy izgalom a gyerekek körében, hogy mit rejtenek a becsomagolt dobozok!

A fenyőfánk ezután átöltözött és egy másik családnál szerezhetett az ünnepek alatt további örömöt.

Debreceni Karitatív Testület „Adventi Adománygyűjtő” akciója

 A Magyar Református Szeretetszolgálat, a történelmi egyházak és a város önkormányzatának összefogásával az idei adventi időszakban is elindult a Szeretetdoboz akció, melyhez iskolánk is csatlakozott, hogy egy kis örömet szerezzünk a rászoruló családoknak, Debrecenben és környékén.

A Karitatív Testület önkéntesei először élelmiszereket és egyéb, a mindennapi szükségleteket fedező tárgyakat gyűjtöttek. Ezután dobozokat csomagoltak a rászoruló családoknak, és gondoskodtak arról, hogy ezek a rászoruló családok megkapják a csomagokat.

Szeretetdoboz gyűjtési akció kertében december 01. és 13. között iskolánk aulájában kihelyeztünk dobozokat, amiket a családjaink és munkatársaink megtöltöttek élelmiszerekkel és egyéb, a mindennapi szükségleteket fedező tárgyakkal.

A szülők és iskolai dolgozók támogatása és az együttes összefogás segített abban, hogy örömet szerezhessünk a környéken élő rászoruló családoknak, és az ünnepi időszak egy kicsit szebb legyen mindenki számára.

Karácsony előtti kekszsütés

Decemberben minden a karácsony körül forog, ez a készülődés időszaka. Ez iskolánkban sem volt másképp.

Az egész iskola ünnepi díszben pompázott és egyik nap finom süti illata járta be az épületet. A süti tésztáját már előre meggyúrtuk, a gyerekeknek a formázás volt a feladatuk. Nagyon élvezték a sütögetést, izgatottan várták, hogy elkészüljenek a finomságok. Miután kisültek, a gyerekek kidíszíthették a sütiket, talán ezt élvezték a legjobban. Az elkészült szépségeket kis zacskókba csomagoltuk és hazavihették őket.

Ez a program is egy szuper lehetőség volt arra, hogy a gyerekek az iskola falai között is tudjanak a karácsonyra hangolódni.

Karácsony előtti kekszsütés

Decemberben minden a karácsony körül forog, ez a készülődés időszaka. Ez iskolánkban sem volt másképp.

Az egész iskola ünnepi díszben pompázott és egyik nap finom süti illata járta be az épületet. A süti tésztáját már előre meggyúrtuk, a gyerekeknek a formázás volt a feladatuk. Nagyon élvezték a sütögetést, izgatottan várták, hogy elkészüljenek a finomságok. Miután kisültek, a gyerekek kidíszíthették a sütiket, talán ezt élvezték a legjobban. Az elkészült szépségeket kis zacskókba csomagoltuk és hazavihették őket.

Ez a program is egy szuper lehetőség volt arra, hogy a gyerekek az iskola falai között is tudjanak a karácsonyra hangolódni.

Jégkorcsolyázás

Der Winter geht so starr und kalt,
Der Teich ist festgefroren,
Frischauf die Schlittschuh angeschnallt,
Die Pelze um die Ohren!

Wir gleiten hin, wir gleiten her
Auf spiegelglattem Eise,
Wir schwingen uns die Kreuz und Quer
Und schlingen unsre Kreise.

Und plumpst auch Einer ’mal dahin,
Das darf nicht scheu ihn machen,
Er stehet auf mit frischem Sinn
Und er beginnt zu lachen.

Er mischt sich wieder in die Reihn
Und läuft in Freude weiter,
Denn auf dem Eis, da muss man sein
Recht munter, frisch und heiter.

Wolfgang Müller von Königswinter

Müller von Königswinter költő versén ihletet kapva, korcsolyázni mentünk. Sajnos a tavaink nem voltak befagyva, ezért a Debreceni Jégcsarnokba vittük el tanulóinkat.

Miénk volt a teljes pálya, így ebben az egy órában a gyerekeknek bőven volt helyük tanulni és tapasztalni. Két korcsolya oktató segített tanulóinknak a jéggel való ismerkedésben. Akiknek eleinte a palánkba kapaszkodva kellett kopogni korcsolyájukkal a jégen, letérdelniük, lefeküdniük, leülniük és újra felállniuk. A kapaszkodástól – a jégen való első lépések megtételéig a gyerekek lenyűgöző fejlődést értek el. Néhányan bójákat kaptak segítségül, és mindenki jól szórakozott a korcsolyaedzőkkel. Nagyszerű befejezésként Bálint, egyik tanítványunk, aki műkorcsolyában versenyez, bemutatott nekünk egy kis szabadkorcsolyázási gyakorlatot.

Itt járt a Mikulás!

2023. december 6-án, Szent Miklós napján különleges vendéget köszöntöttünk iskolánkban – a Mikulást!

Mielőtt bejött volna, a tanulók egy magyar és egy német karácsonyi éneket énekeltek. Valószínűleg ezt meghallotta, és követte a gyermekhangokat, amíg meg nem állt iskolánk előtt. A tanulók nagyon boldogok voltak, amikor bejött a nagy zsáknyi ajándékkal. A tánccsoportunk teljesen el volt ragadtatva, és azonnal táncoltak egy extra karácsonyi táncot neki. Vidám karácsonyi hangulat kerekedett.

Aztán végre eljött az ajándékok ideje: a Mikulás minden gyermeket odahívott, és egy kis zacskó édességet adott nekik.

Köszönjük szépen, kedves Mikulás!

Mostantól nagyon jók leszünk, hogy jövőre is eljöhess hozzánk.

Nyílt nap 2023

November 18-án ismét eljött az idő. A DGD – immár második alkalommal – megnyitotta szombaton a kapuit, és megmutatta az érdeklődő szülőknek és gyermekeiknek, hogyan zajlik nálunk az iskolai élet. 
 

Több mint 200 gyermek és szülő érdeklődött és látogatott el hozzánk ezen a napon. Peter Stübler igazgató és Nadine Steenfadt tagintézményvezető asszony köszöntője után, először iskolánk gyermekei mutattak be egy zenei előadást az ukulele zenekarral. Ezt követően vendégeink meggyőződhettek az iskola tánc szakkörében részt vevő tanulók tánctudásáról. Ezután a gyerekek és szüleik 4 csoportban (német, rajz, matematika, sport) órákat tapasztalhattak meg német nyelven testközelből. 

Nagy örömünkre szolgált, hogy a fiatal látogatók ennyire érdeklődőek voltak és aktívan részt vettek az órákon.

Lámpások éjszakája 2023

A Szent Márton napi felvonulás iskolánkban idén is emlékezetes esemény volt. A gyerekek nagy izgalommal készítették lámpásaikat a rajztanárok segítségével , melyeket büszkén emeltek a magasba, amikor elindultak a felvonuláson. Az úton közösen énekeltek és még egy rövid előadást is bemutattak Szent Márton életéről. A felvonulás végén mindenki együtt állt a tűz körül, ahol forró tea és finom sütemények várták a gyerekeket és a szülőket. A rendezvény remek alkalmat nyújtott a közösségépítésre és a hagyományok ápolására, mivel a Debreceni Dózsa György Általános Iskola pedagógusait és tanulóit is vendégül láttuk.

Halloween buli 2023

Október 27-én a napköziben fergeteges halloween bulival várt mindenkit Anita néni és Márti néni. A parti felvonulással kezdődött, ahol oklevéllel jutalmazták a rémesen kreatív jelmezeket; majd vicces feladatokban mutathatták meg a gyerekek, hogy mennyire gyorsak, figyelmesek és mennyire tudnak összedolgozni társaikkal. Volt szemgolyófutam, múmiakészítés, tök teke, pókfújás. A rémisztő délután diszkóval ért véget, ami után a kis boszik, szörnyek, cicák, vámpírok élményekkel telve indultak haza.

Pagony gyermekkönyvesbolt látogatás

A Debreceni Pagony könyvesboltba látogattunk el, ahol megismerkedhettünk a „Magyar Puszta” csodálatos és rejtélyes oldalával. A legtöbb ember képzeletében ugyanis a Hortobágy a végtelen, füves síkságot jelenti. Mi viszont gyönyörű természetfotók és egy nagyon érdekes előadás segítségével rengeteg arcát ismerhettük meg.  

A pusztát benépesítő állatok és növények színes kavalkádja után egy meghitt hangulatú diavetítés következett.

A gyerekek nagy örömére megismerkedtünk Petőfi Sándor Arany Lacinak című versével.

 A jó hangulatú felolvasást magyar népi hangszerek varázslatos hangjának bemutatása követte. Rajongva hallgatták a gyermekek a különböző népdalokat és boldogan fürkészték a hangszerek sokaságát.

A jókedvet tovább fokozta a bárányterelő játék, ahol a gyerekek csapatokban ügyeskedve gyakorolták a csapatmunka fontosságát. Ezt követően pedig megismerkedhettünk egy régi kézműves technikával, a nemezeléssel. Kedves mondókák és népdalok kíséretében szorgoskodtak a kis kezek, amíg el nem készültek a szebbnél szebb báránykák, mindenki kedve szerint készített, majd a program végén ennek a csodás napnak emlékére haza is vihetett.

Nagy örömünkre szolgált, hogy a Természettár különleges előadását német nyelven is meghallgathatták a gyerekek a Deutsches Kulturforum Debrecen segítségével.

Köszönjük a lehetőséget és a remek szervezést a Debreceni Pagony-nak.

Oktoberfest

2023. október 20-án, egy enyhe őszi napon került először megrendezésre a Debreceni Német Általános Iskola iskolabálja, a Debrecen melletti Tündekertben, egy vidéki vendéglőben.
 
Ennek a magyar-német Oktoberfestnek sikerült egy csipetnyi bajor Oktoberfest hangulatot csempészni Magyarországra, emellett a hagyományos magyar táncok is megjelentek.

A 70 vendéget fergeteges bajor zene fogadta, amit a jellegzetes bajor színekkel feldíszített bálterem látványa követett. A szervezők és az iskola vezetőségének rövid köszöntője után megkezdődött a mulatság és megnyílt a svéd asztal, ahol a vendégek élvezhették a finom magyaros ételeket.
A közös táncos játékok segítettek a vendégeknek megismerni egymást és jókedvűen megoldani a táncos feladatokat, a vicces nyelvtörőket és a találós kérdéseket. Természetesen mindenki bravúrosan oldotta meg a csapatjátékokat.
Így nem csoda, hogy a vendégek késő estig élvezték a vidám hangulatot és sok kedves ismeretség született.

Kézlenyomatok

2023.10.13-án, pénteken első osztályosaink színes kézlenyomatokat hagytak iskolánk falfáján. Ezek a színes kezecskék nemcsak minden gyermek egyediségét jelképezik, hanem iskolai közösségünk folyamatos növekedését és fejlődését is tükrözik. Ahogyan a kézlenyomatok díszítik a fát, úgy növekszik iskolánk minden egyes új tanulóval, és együtt egy virágzó közösséget alkotunk.

Könyvtár megnyitó

2023. október 13-án, pénteken nyitottuk meg hivatalosan iskolai könyvtárunkat, amely immár több mint 300 könyvet számláló, kiterjedt gyűjteménnyel rendelkezik. A könyvtár változatos, minden olvasási szintnek megfelelő magyar és német nyelvű könyveket kínál a legkülönfélébb témakörökben.

Külön kiemelendő a két Kamishibai (mini színház), amelyekhez nagy meseválaszték áll rendelkezésre. Ezeket a tanárok vagy a napközis tanárok felolvassák, és egyedülálló olvasási és hallgatási élményt nyújtanak a tanulóknak.

Az iskolai könyvtár nemcsak az olvasás helyszíne, hanem a tanulók hangulatos találkozóhelye is. Minden csütörtökön a nagyszünetben időt tölthetnek a könyvtárban.

A pozitív visszajelzések azt mutatják, hogy a tanulók a könyvtárat kellemes helynek találják a szünetek eltöltésére. A könyvtár megnyitásával most már arra is lehetőségük van, hogy könyveket kölcsönözzenek, és elmélyítsék olvasási élményeiket.

Nagy köszönet illeti elkötelezett kolléganőnket, Barna-Pardi Andreát, aki odaadással gondozza a kölcsönzéseket, mindig igyekszik új irodalmat rendelni és gondosan felveszi azokat a nyilvántartásba. Elkötelezettsége nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az iskolai könyvtár az olvasás és az ismeretátadás élettel teli központja legyen.

Állatkert látogatás

Október 5-én az 1a és 1b osztály tanulói ellátogattak a Debreceni Állatkertbe. A világ minden tájáról származó állatokat lehetett itt megcsodálni, a bejárat mögött közvetlenül egy hatalmas víziló vonzotta a fiatal látogatók figyelmét.
Az állatsimogatóban az első osztályosok megoszthatták saját háziállataikkal kapcsolatos élményeiket. Ezután a különböző majomcsaládokat néztük meg játék közben. A következő állomáson Afrika szavannás tájaira kerültünk. Zsiráfokat etettek, a szomszédos ketrecben pedig egy oroszlán szundikált.

Végül a trópusi házba mentünk. Itt egy krokodil és más, trópusi környezetben élő állatok vártak minket: Leguánok és kígyók.

Bábszínház látogatás

2023. szeptember 27-én 2. osztályásaink ellátogattak a Vojtina Bábszínházba.

A kiválasztott „Óriásölő Margaret” című darab egy varázslatos ír népmese, a kelta kultúrába ágyazva, hagyományos ír népzenével kísérve. Margaret meséje élőzenés, bábos hőstörténet, lovagregény, amely az iskolás közönségnek szól a bátorságról, az önazonosságról és a történetmesélés erejéről. 

Réti Éva magyartanárnőnk, színházbarátunk szervezte ezt a nagyszerű programot, amit az osztály maximálisan élvezett. Izgalmas történetekkel, lelkesítő zenével és közös élményekkel teli nap volt. A Vojtina Bábszínházban tett látogatásra még sokáig emlékezni fognak tanulóink.

Almaszósz készítés

Az almáskertben tett látogatásunk után két láda friss almával tértünk vissza az iskolába. Az 1. a osztály úgy döntött, hogy almaszószt készít.

Kedden, 2023.09.26-án eljött az idő. A tanárok alma szeletelővel cikkekre vágták az almákat, a gyerekek pedig a tálcákon lévő késekkel tovább apríthatták a cikkeket. Miután az almákat kis darabokra vágták, két nagy fazékba tették őket, és egy kis vizet öntöttek rájuk. Ott az almák egy darabig főttek, amíg megpuhultak, és almaszószt lehetett belőlük pürésíteni. Ezután az almaszószt kis üvegekbe töltöttük, hogy minden gyerek hazavihessen belőle egy keveset.

A közös főzés hihetetlenül szórakoztató volt, és a gyerekek alig várták, hogy otthon megmutathassák és megkóstolhassák az almaszószukat.

Almáskert látogatás

A Derecskei almáskertben tartott kalandos nap izgalmas élményeket ígért az egész debreceni német általános iskolának. Busszal érkeztünk, és szívélyes fogadtatásban részesültünk. Egy ismeretterjesztő film hangolt bennünket a napra. Az almásládás vonaton messzire utaztunk az almáskertben, sok-sok fasor mellett, míg az egyik almasornál meg nem álltunk. Itt nemcsak almát szedhettünk, hanem sokat megtudhattunk a termesztésről és a betakarításról is.

Megcsodáltuk a csirkéket és a libákat, mielőtt a vonat elvitt minket egy szarvasokkal és őzekkel teli karámba. Annak ellenére, hogy sikeresen elbújtak, élveztük a keresésüket és az utazást a területen. A napot egy fedett játszótéren fejeztük be, ahol kedvünkre játszhattunk. Búcsúajándékként iskolánk két láda finom almát kapott. Busszal utaztunk vissza az iskolába, és ebéddel zártuk a napot.

Szüreti fesztivál

A Debreceni Német Általános Iskola második Szőlőszüreti Fesztiválja 2023. szeptember 29-én az öröm és a közösség felejthetetlen napja volt. A fesztivált 13.30-kor nyitottuk meg az aulában, ahol tanulóink varázslatos énekekkel, rímekkel és táncokkal köszöntötték a vendégeket. Ezt követően az iskola előtt egy régi borprés segítségével mustot préseltek.

Ezt követően minden szülő és gyermek az iskola udvarára vonult, ahol számos program várta a gyerekeket minden korosztály számára: ugrálóváron ugrálhattak, delfineket horgászhattak, bowlingozhattak, tic-tac-toe-t játszhattak, kézműveskedhettek és konzervdobozokat dobálhattak. A fesztiválnak ez a része a szórakozásról szólt.

A tevékenységek után az aulában kávé, sütemények, gyümölcslevek, kekszek és még sok minden más várta a vendégeket. Itt mindenki fel tudott töltődni és élvezhette a finomságokat. Az ünnepség végén a gyerekeknek elmesélték a kisegér történetét, aki barátot keresett.
Csodálatos ünnep volt, amely erősítette a kapcsolatot a tanulók, a tanárok és a szülők között.

Beiskolázási ünnep

Augusztus 26-án a Debreceni Német Általános Iskola aulájában köszöntötték az új első osztályosokat, akik az 1a. és 1b. osztályba iratkoztak be. A büszke szülők kíséretében az ünnepség az igazgató úr, Stübler úr szívélyes beszédével kezdődött.

A második osztályosok gondoskodtak az ünnepi kezdésről, majd dalok következtek, amelyek a magyar és a német kultúra kapcsolatát hangsúlyozták. A fénypontot az osztályfőnökök bemutatkozása és az iskolai tobozok szeretetteljes átadása jelentette. Az ünnepélyes megnyitó után az első osztályosok megtartották első 20 perces tanítási órájukat, míg a szülők kávé és házi sütemény mellett ismerkedhettek a másodikosokkal. A napot éneklés és színezés zárta az osztályteremben, majd a szülők összeszedték gyermekeiket. Remek kezdés egy izgalmas, tanulással, fejlődéssel és különleges pillanatokkal teli tanévnek.

Sakkverseny

Kilenc hónapja nyitotta meg kapuit iskolánk, azóta számtalan programot, rendezvényt bonyolítottunk le. Legutóbbi vállalásunk, hogy megrendezésre került iskolánk első sakkversenye! Négy korosztályban összesen 44 gyerek vett részt a megmérettetésen. Hihetetlen élmény volt látni a kitartásuk, elszántságuk, amint egy egész délelőttön keresztül koncentráltak, hogy a legjobbat hozzák ki magukból. Nagyon köszönjük minden gyereknek, szülőnek, aki eljött hozzánk és külön köszönet Szakály Balázsnak a lebonyolításért és a közös munkáért!

Wunderbar Fesztivál

Múlt héten került megrendezésre a Wunderbar Fesztivál, a német nyelv hete. Német iskolaként mi is aktívan részt vettünk a programokban, igazán mozgalmas héten vagyunk túl.
Szerdán a Kölcsey Központban mutatták be német nyelvű előadásukat tanulóink, mellyel óriási sikert arattak a közönség soraiban.
Csütörtökön pedig több mint száz gyereket láttunk vendégül az „Ein zauberhafter Vormittag mit der kleinen Raupe Nimmersatt” című mesés délelőttünkön. Peter Stübler német iskolavezető és Nadine Steenfadt tagintézmény vezető köszöntötte a jelenlevőket, majd megismerkedtünk a kis hernyócska történetével. A mese után sok mindent kipróbálhattak a gyerekek: vidám mozgásos játékokat, készíthettek hernyó kitűzőt, mozaikképet, leporellót, gyümölcssalátát. Mindenki remekül érezte magát, kicsik nagyok egyaránt. Köszönjük a gyerekeknek és a pedagógusoknak, hogy ellátogattak hozzánk.
Külön köszönet iskolánk vezetőségének és minden dolgozójának, akik nélkül ez a program sem jöhetett volna létre.

Farsang

A héten megmutatta magát a tél itt Debrecenben is, így mi mindent megtettünk, hogy illő módon búcsút is mondjunk a zord, hideg időtől – hatalmas farsangi mulatságot szerveztünk. 

Mindenki beöltözött, sokat játszottak a gyerekek: lufis verseny, tehetségkutató show volt német és magyar produkciók előadásával. Minden gyermek megmutatta, hogy miben tehetséges, mivel szeret foglalkozni szabadidejében. Színes volt a felhozatal: tánc, foci, a világ országainak zászlói, bűvészet, irodalom. Ezzel nagy fejtörést okozva a zsűrinek, hiszen mindenki nagyon ügyes és bátor volt.

Volt móka és kacagás, kicsik és nagyok együtt ropták a táncot:

Karácsony a konyhában is

A legjobb dolog a karácsonyban, maguk az előkészületek. Amikor mindent ünnepélyesen feldíszítesz, és amikor az egész háznak finom mézeskalács illata van. 2022. december 7-én iskolánkban is eljött az idő, és igazán szép, ünnepi karácsonyi hangulat kerekedett, amikor is kis szorgos kezek, hangulatos karácsonyi zenére mézeskalácsot sütöttek, majd azokat ki is díszítették.

Mikulásünnepségünk

Szent Miklós tiszteletére 2022. december 06-án Mikulás-ünnepséget tartottunk a gyerekekkel, szüleikkel és a tanáraikkal. Finom teát kaptunk a konyhatündér Zsikétől, a szülők pedig kekszet és rágcsálnivalót hoztak magukkal.

Hangulatos körben ültünk, és először elénekeltünk néhány német és magyar karácsonyi éneket. Ez igazán gyönyörű volt. Az éneklés közben átvehették a gyermekek a meglepetéscsomagokat. Vajon ki lehetett az? Legalább megtudtunk néhány dolgot a csomag kicsomagolása közben. Például, hogy a teremben melyik férfinak volt a legnagyobb cipője, melyik volt a legidősebb jelenlévő és még néhány más érdekes dolgot. Nagyon vicces volt, és a gyerekek végül megkapták a csomag tartalmát, aminek nagyon örültek.

Ezután boldogan táncoltunk a Jingle Bellsre, míg el nem hangzott: „Jöhet a következő előadás”. Melyben megmutatkozott rajzolási és pantomimkészségünk, emellett magyar és német beszédkészségünket is használnunk kellett. Ezekből már rájöhettek mi is volt ez az előadás. Igen, a  jól ismert activity játékot játszottuk.

Nagyon jól éreztük magunkat, és rájöttünk, hogy szavak nélkül is megértjük egymást.

Megnyitó ünnepség

A tegnapi nap óriási mérföldkő volt iskolánk életében, ugyanis megrendezésre került hivatalos megnyitónk. Rengeteg munka, tervezés, szervezés előzte meg ezt a keddi napot és végül egy felejthetetlen élményben volt része mindenkinek, aki részt vett az ünnepségen.

A rendezvényt Peter Stübler, az MNÁMK német igazgatója nyitotta meg, majd beszédet mondott Szauter Terézia, az MNÁMK főigazgatója és Egri Miklós, az MNÁMK Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány Kuratóriumának elnöke. Nagy örömünkre szolgált, hogy vendégül láthattuk többek közt Julia Gross nagykövetet, dr. Barcsa Lajos alpolgármestert, dr. Lebanov József főosztályvezetőt és Jenei Rékát, a BMW Debrecen kommunikációs vezetőjét.
A köszöntők után első osztályunk előadását tekinthette meg a közönség, őszi dalokkal, táncokkal készültek a gyerekek és pedagógusaik. Nemcsak tanulóink, hanem iskolánk lelkes szülői csapata is fellépett, vidám énekekkel, táncokkal, szavalással örvendeztettek meg bennünket. Megnyitó ünnepségünket a bajai UBZ- Internatsband műsora zárta. Nagyon köszönjük mindenkinek, aki eljött és velünk ünnepelt, tanulóinknak, szüleiknek, pedagógusainknak és iskolánk minden dolgozójának. Ez a nap örök emlék marad számunkra.
képek forrása: dehir.hu és HAON.hu

Lámpások éjszakája

November 11-én pénteken Márton- napi lámpás felvonulást tartottunk iskolánkban. A gyerekek saját készítésű lámpásaikat is magukkal hozták és nagy örömünkre a szomszéd óvodások és járókelők is csatlakoztak hozzánk. A tűz körüli közös éneklés után elsőseink bemutatták Szent Mártonról szóló kis előadásukat, majd hagyományos német süteményt, Weckmann-t kóstolhattunk és finom punccsal melegedhettünk fel a hűvös időben.

Kirándulás a Derecskei Almáskertbe

Szerdán kirándulást tettünk a Derecskei Almáskertbe, ahol élménydús, ismeretterjesztő foglalkozásokon vettünk részt. Az időjárással is nagy szerencsénk volt, csodaszép, napfényes időben fedeztük fel az almáskert érdekességeit. Többek közt szarvasokkal is találkoztak a gyerekek és almát is szüreteltünk. Az izgalmas programok végén piknikeztünk, majd fáradtan, de élményekkel telve indultunk haza.

Kirándulás az állatok világnapja alkalmából

Az Állatok Világnapját 1931 óta ünneplik minden esztendőben Szent Ferenc emléknapján, október 4-én. Ez a nap Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napja.
A rendalapító Assisi Szent Ferenc a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük, s már a 13. század elején azt hirdette, hogy nemcsak embertársainkat kell szeretnünk és tisztelnünk, hanem mindent, ami körülvesz minket, legyen az akár élő, akár élettelen.
Első osztályunk gyönyörű napfényes időben vághatott neki október 6-án az Állatok Világnapjához kapcsolódó programjához.
Első állomásként megtekintettük a Nagyerdő Hete rendezvénysorozat új kiállítását a Természettár szervezésében „A sün és a mókus” címmel a Méliusz Juhász Péter Központi Könyvárban. Bepillanthattunk a sünök és mókusok mindennapjaiba, megismerhettük életüket és sok titokra is fény derült. Ajánljuk kicsiknek és nagyoknak, mindenkinek, aki szereti a természetet! (A kiállítás megtekinthető a Könyvtár nyitvatartási időtartama alatt.)
Következő állomásunk az állatkert volt, amely mindig tartogat meglepetést látogatói számára. Sétánk alkalmával megtudtuk hogyan fogadhatunk örökbe egy állatot, milyen kemény a sisakos kazuár tojása, vagy kik lehetnek a zsiráfok természetes ellenségei és hogyan védi meg magát tőlük?
Hálásak vagyunk az együtt töltött szép napért!

Szüreti nap

Egy fantasztikus délutánt töltöttünk együtt diákjainkkal és családjukkal.

Az elsőseink megmutatták, hogy magyar anyanyelvűként  mennyi német dalt tanultak meg ilyen rövid idő alatt. Büszkék vagyunk Rátok!

Tanítóink és tanítványaink munkái

Kaptunk egy gyönyörűen felújított épületet, amely most fehér vászonként szolgál számunkra.

Első osztályosaink segítségével tanítóink folyamatosan szépítik az ablakokat, tantermeket és iskolánk udvarát is.

Tanévnyitó ünnepség

Megkezdődött az első tanév a Debreceni Német Általános Iskolában
2022. augusztus 27-én elérkezett a régóta várt pillanat, becsengettek az első tanévre a
Debreceni Német Általános Iskolában.

Épületátadó ünnepség

A korszerű helyiségekkel és berendezésekkel felszerelt épületet 2022. augusztus 26-án adta át Papp László polgármester és Kósa Lajos, a térség országgyűlési képviselője Egri Miklósnak, az alapítványi kuratórium elnökének,  Szauter Teréziának igazgatónak, Peter Stüblernek, a Külföldi Német Iskola igazgatójának és Nadine Steenfadtnak, a tagintézmény vezetőjének.

Képek: dehir.hu