Iskolai élet

Jégkorcsolyázás

Der Winter geht so starr und kalt,
Der Teich ist festgefroren,
Frischauf die Schlittschuh angeschnallt,
Die Pelze um die Ohren!

Wir gleiten hin, wir gleiten her
Auf spiegelglattem Eise,
Wir schwingen uns die Kreuz und Quer
Und schlingen unsre Kreise.

Und plumpst auch Einer ’mal dahin,
Das darf nicht scheu ihn machen,
Er stehet auf mit frischem Sinn
Und er beginnt zu lachen.

Er mischt sich wieder in die Reihn
Und läuft in Freude weiter,
Denn auf dem Eis, da muss man sein
Recht munter, frisch und heiter.

Wolfgang Müller von Königswinter

Müller von Königswinter költő versén ihletet kapva, korcsolyázni mentünk. Sajnos a tavaink nem voltak befagyva, ezért a Debreceni Jégcsarnokba vittük el tanulóinkat.

Miénk volt a teljes pálya, így ebben az egy órában a gyerekeknek bőven volt helyük tanulni és tapasztalni. Két korcsolya oktató segített tanulóinknak a jéggel való ismerkedésben. Akiknek eleinte a palánkba kapaszkodva kellett kopogni korcsolyájukkal a jégen, letérdelniük, lefeküdniük, leülniük és újra felállniuk. A kapaszkodástól – a jégen való első lépések megtételéig a gyerekek lenyűgöző fejlődést értek el. Néhányan bójákat kaptak segítségül, és mindenki jól szórakozott a korcsolyaedzőkkel. Nagyszerű befejezésként Bálint, egyik tanítványunk, aki műkorcsolyában versenyez, bemutatott nekünk egy kis szabadkorcsolyázási gyakorlatot.

Itt járt a Mikulás!

2023. december 6-án, Szent Miklós napján különleges vendéget köszöntöttünk iskolánkban – a Mikulást!

Mielőtt bejött volna, a tanulók egy magyar és egy német karácsonyi éneket énekeltek. Valószínűleg ezt meghallotta, és követte a gyermekhangokat, amíg meg nem állt iskolánk előtt. A tanulók nagyon boldogok voltak, amikor bejött a nagy zsáknyi ajándékkal. A tánccsoportunk teljesen el volt ragadtatva, és azonnal táncoltak egy extra karácsonyi táncot neki. Vidám karácsonyi hangulat kerekedett.

Aztán végre eljött az ajándékok ideje: a Mikulás minden gyermeket odahívott, és egy kis zacskó édességet adott nekik.

Köszönjük szépen, kedves Mikulás!

Mostantól nagyon jók leszünk, hogy jövőre is eljöhess hozzánk.

Nyílt nap 2023

November 18-án ismét eljött az idő. A DGD – immár második alkalommal – megnyitotta szombaton a kapuit, és megmutatta az érdeklődő szülőknek és gyermekeiknek, hogyan zajlik nálunk az iskolai élet. 

Több mint 200 gyermek és szülő érdeklődött és látogatott el hozzánk ezen a napon. Peter Stübler iskolaigazgató és Nadine Steenfadt intézményvezető asszony köszöntője után, először iskolánk gyermekei mutattak be egy zenei előadást az ukulele zenekarral. Ezt követően vendégeink meggyőződhettek az iskola tánc szakkörében részt vevő tanulók tánctudásáról. Ezután a gyerekek és szüleik 4 csoportban (német, rajz, matematika, sport) órákat tapasztalhattak meg német nyelven testközelből. 

Nagy örömünkre szolgált, hogy a fiatal látogatók ennyire érdeklődőek voltak és aktívan részt vettek az órákon.

Lámpások éjszakája 2023

A Szent Márton napi felvonulás iskolánkban idén is emlékezetes esemény volt. A gyerekek nagy izgalommal készítették lámpásaikat a rajztanárok segítségével , melyeket büszkén emeltek a magasba, amikor elindultak a felvonuláson. Az úton közösen énekeltek és még egy rövid előadást is bemutattak Szent Márton életéről. A felvonulás végén mindenki együtt állt a tűz körül, ahol forró tea és finom sütemények várták a gyerekeket és a szülőket. A rendezvény remek alkalmat nyújtott a közösségépítésre és a hagyományok ápolására, mivel a Debreceni Dózsa György Általános Iskola pedagógusait és tanulóit is vendégül láttuk.

Halloween buli 2023

Október 27-én a napköziben fergeteges halloween bulival várt mindenkit Anita néni és Márti néni. A parti felvonulással kezdődött, ahol oklevéllel jutalmazták a rémesen kreatív jelmezeket; majd vicces feladatokban mutathatták meg a gyerekek, hogy mennyire gyorsak, figyelmesek és mennyire tudnak összedolgozni társaikkal. Volt szemgolyófutam, múmiakészítés, tök teke, pókfújás. A rémisztő délután diszkóval ért véget, ami után a kis boszik, szörnyek, cicák, vámpírok élményekkel telve indultak haza.

Pagony gyermekkönyvesbolt látogatás

A Debreceni Pagony könyvesboltba látogattunk el, ahol megismerkedhettünk a „Magyar Puszta” csodálatos és rejtélyes oldalával. A legtöbb ember képzeletében ugyanis a Hortobágy a végtelen, füves síkságot jelenti. Mi viszont gyönyörű természetfotók és egy nagyon érdekes előadás segítségével rengeteg arcát ismerhettük meg.  

A pusztát benépesítő állatok és növények színes kavalkádja után egy meghitt hangulatú diavetítés következett.

A gyerekek nagy örömére megismerkedtünk Petőfi Sándor Arany Lacinak című versével.

 A jó hangulatú felolvasást magyar népi hangszerek varázslatos hangjának bemutatása követte. Rajongva hallgatták a gyermekek a különböző népdalokat és boldogan fürkészték a hangszerek sokaságát.

A jókedvet tovább fokozta a bárányterelő játék, ahol a gyerekek csapatokban ügyeskedve gyakorolták a csapatmunka fontosságát. Ezt követően pedig megismerkedhettünk egy régi kézműves technikával, a nemezeléssel. Kedves mondókák és népdalok kíséretében szorgoskodtak a kis kezek, amíg el nem készültek a szebbnél szebb báránykák, mindenki kedve szerint készített, majd a program végén ennek a csodás napnak emlékére haza is vihetett.

Nagy örömünkre szolgált, hogy a Természettár különleges előadását német nyelven is meghallgathatták a gyerekek a Deutsches Kulturforum Debrecen segítségével.

Köszönjük a lehetőséget és a remek szervezést a Debreceni Pagony-nak.

Oktoberfest

2023. október 20-án, egy enyhe őszi napon került először megrendezésre a Debreceni Német Általános Iskola iskolabálja, a Debrecen melletti Tündekertben, egy vidéki vendéglőben.
 
Ennek a magyar-német Oktoberfestnek sikerült egy csipetnyi bajor Oktoberfest hangulatot csempészni Magyarországra, emellett a hagyományos magyar táncok is megjelentek.

A 70 vendéget fergeteges bajor zene fogadta, amit a jellegzetes bajor színekkel feldíszített bálterem látványa követett. A szervezők és az iskola vezetőségének rövid köszöntője után megkezdődött a mulatság és megnyílt a svéd asztal, ahol a vendégek élvezhették a finom magyaros ételeket.
A közös táncos játékok segítettek a vendégeknek megismerni egymást és jókedvűen megoldani a táncos feladatokat, a vicces nyelvtörőket és a találós kérdéseket. Természetesen mindenki bravúrosan oldotta meg a csapatjátékokat.
Így nem csoda, hogy a vendégek késő estig élvezték a vidám hangulatot és sok kedves ismeretség született.

Kézlenyomatok

2023.10.13-án, pénteken első osztályosaink színes kézlenyomatokat hagytak iskolánk falfáján. Ezek a színes kezecskék nemcsak minden gyermek egyediségét jelképezik, hanem iskolai közösségünk folyamatos növekedését és fejlődését is tükrözik. Ahogyan a kézlenyomatok díszítik a fát, úgy növekszik iskolánk minden egyes új tanulóval, és együtt egy virágzó közösséget alkotunk.

Könyvtár megnyitó

2023. október 13-án, pénteken nyitottuk meg hivatalosan iskolai könyvtárunkat, amely immár több mint 300 könyvet számláló, kiterjedt gyűjteménnyel rendelkezik. A könyvtár változatos, minden olvasási szintnek megfelelő magyar és német nyelvű könyveket kínál a legkülönfélébb témakörökben.

Külön kiemelendő a két Kamishibai (mini színház), amelyekhez nagy meseválaszték áll rendelkezésre. Ezeket a tanárok vagy a napközis tanárok felolvassák, és egyedülálló olvasási és hallgatási élményt nyújtanak a tanulóknak.

Az iskolai könyvtár nemcsak az olvasás helyszíne, hanem a tanulók hangulatos találkozóhelye is. Minden csütörtökön a nagyszünetben időt tölthetnek a könyvtárban.

A pozitív visszajelzések azt mutatják, hogy a tanulók a könyvtárat kellemes helynek találják a szünetek eltöltésére. A könyvtár megnyitásával most már arra is lehetőségük van, hogy könyveket kölcsönözzenek, és elmélyítsék olvasási élményeiket.

Nagy köszönet illeti elkötelezett kolléganőnket, Barna-Pardi Andreát, aki odaadással gondozza a kölcsönzéseket, mindig igyekszik új irodalmat rendelni és gondosan felveszi azokat a nyilvántartásba. Elkötelezettsége nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az iskolai könyvtár az olvasás és az ismeretátadás élettel teli központja legyen.

Állatkert látogatás

Október 5-én az 1a és 1b osztály tanulói ellátogattak a Debreceni Állatkertbe. A világ minden tájáról származó állatokat lehetett itt megcsodálni, a bejárat mögött közvetlenül egy hatalmas víziló vonzotta a fiatal látogatók figyelmét.
Az állatsimogatóban az első osztályosok megoszthatták saját háziállataikkal kapcsolatos élményeiket. Ezután a különböző majomcsaládokat néztük meg játék közben. A következő állomáson Afrika szavannás tájaira kerültünk. Zsiráfokat etettek, a szomszédos ketrecben pedig egy oroszlán szundikált.

Végül a trópusi házba mentünk. Itt egy krokodil és más, trópusi környezetben élő állatok vártak minket: Leguánok és kígyók.

Bábszínház látogatás

2023. szeptember 27-én 2. osztályásaink ellátogattak a Vojtina Bábszínházba.

A kiválasztott „Óriásölő Margaret” című darab egy varázslatos ír népmese, a kelta kultúrába ágyazva, hagyományos ír népzenével kísérve. Margaret meséje élőzenés, bábos hőstörténet, lovagregény, amely az iskolás közönségnek szól a bátorságról, az önazonosságról és a történetmesélés erejéről. 

Réti Éva magyartanárnőnk, színházbarátunk szervezte ezt a nagyszerű programot, amit az osztály maximálisan élvezett. Izgalmas történetekkel, lelkesítő zenével és közös élményekkel teli nap volt. A Vojtina Bábszínházban tett látogatásra még sokáig emlékezni fognak tanulóink.

Almaszósz készítés

Az almáskertben tett látogatásunk után két láda friss almával tértünk vissza az iskolába. Az 1. a osztály úgy döntött, hogy almaszószt készít.

Kedden, 2023.09.26-án eljött az idő. A tanárok alma szeletelővel cikkekre vágták az almákat, a gyerekek pedig a tálcákon lévő késekkel tovább apríthatták a cikkeket. Miután az almákat kis darabokra vágták, két nagy fazékba tették őket, és egy kis vizet öntöttek rájuk. Ott az almák egy darabig főttek, amíg megpuhultak, és almaszószt lehetett belőlük pürésíteni. Ezután az almaszószt kis üvegekbe töltöttük, hogy minden gyerek hazavihessen belőle egy keveset.

A közös főzés hihetetlenül szórakoztató volt, és a gyerekek alig várták, hogy otthon megmutathassák és megkóstolhassák az almaszószukat.

Almáskert látogatás

A Derecskei almáskertben tartott kalandos nap izgalmas élményeket ígért az egész debreceni német általános iskolának. Busszal érkeztünk, és szívélyes fogadtatásban részesültünk. Egy ismeretterjesztő film hangolt bennünket a napra. Az almásládás vonaton messzire utaztunk az almáskertben, sok-sok fasor mellett, míg az egyik almasornál meg nem álltunk. Itt nemcsak almát szedhettünk, hanem sokat megtudhattunk a termesztésről és a betakarításról is.

Megcsodáltuk a csirkéket és a libákat, mielőtt a vonat elvitt minket egy szarvasokkal és őzekkel teli karámba. Annak ellenére, hogy sikeresen elbújtak, élveztük a keresésüket és az utazást a területen. A napot egy fedett játszótéren fejeztük be, ahol kedvünkre játszhattunk. Búcsúajándékként iskolánk két láda finom almát kapott. Busszal utaztunk vissza az iskolába, és ebéddel zártuk a napot.

Szüreti fesztivál

A Debreceni Német Általános Iskola második Szőlőszüreti Fesztiválja 2023. szeptember 29-én az öröm és a közösség felejthetetlen napja volt. A fesztivált 13.30-kor nyitottuk meg az aulában, ahol tanulóink varázslatos énekekkel, rímekkel és táncokkal köszöntötték a vendégeket. Ezt követően az iskola előtt egy régi borprés segítségével mustot préseltek.

Ezt követően minden szülő és gyermek az iskola udvarára vonult, ahol számos program várta a gyerekeket minden korosztály számára: ugrálóváron ugrálhattak, delfineket horgászhattak, bowlingozhattak, tic-tac-toe-t játszhattak, kézműveskedhettek és konzervdobozokat dobálhattak. A fesztiválnak ez a része a szórakozásról szólt.

A tevékenységek után az aulában kávé, sütemények, gyümölcslevek, kekszek és még sok minden más várta a vendégeket. Itt mindenki fel tudott töltődni és élvezhette a finomságokat. Az ünnepség végén a gyerekeknek elmesélték a kisegér történetét, aki barátot keresett.
Csodálatos ünnep volt, amely erősítette a kapcsolatot a tanulók, a tanárok és a szülők között.

Beiskolázási ünnep

Augusztus 26-án a Debreceni Német Általános Iskola aulájában köszöntötték az új első osztályosokat, akik az 1a. és 1b. osztályba iratkoztak be. A büszke szülők kíséretében az ünnepség az igazgató úr, Stübler úr szívélyes beszédével kezdődött.

A második osztályosok gondoskodtak az ünnepi kezdésről, majd dalok következtek, amelyek a magyar és a német kultúra kapcsolatát hangsúlyozták. A fénypontot az osztályfőnökök bemutatkozása és az iskolai tobozok szeretetteljes átadása jelentette. Az ünnepélyes megnyitó után az első osztályosok megtartották első 20 perces tanítási órájukat, míg a szülők kávé és házi sütemény mellett ismerkedhettek a másodikosokkal. A napot éneklés és színezés zárta az osztályteremben, majd a szülők összeszedték gyermekeiket. Remek kezdés egy izgalmas, tanulással, fejlődéssel és különleges pillanatokkal teli tanévnek.

Sakkverseny

Kilenc hónapja nyitotta meg kapuit iskolánk, azóta számtalan programot, rendezvényt bonyolítottunk le. Legutóbbi vállalásunk, hogy megrendezésre került iskolánk első sakkversenye! Négy korosztályban összesen 44 gyerek vett részt a megmérettetésen. Hihetetlen élmény volt látni a kitartásuk, elszántságuk, amint egy egész délelőttön keresztül koncentráltak, hogy a legjobbat hozzák ki magukból. Nagyon köszönjük minden gyereknek, szülőnek, aki eljött hozzánk és külön köszönet Szakály Balázsnak a lebonyolításért és a közös munkáért!

Wunderbar Fesztivál

Múlt héten került megrendezésre a Wunderbar Fesztivál, a német nyelv hete. Német iskolaként mi is aktívan részt vettünk a programokban, igazán mozgalmas héten vagyunk túl.
Szerdán a Kölcsey Központban mutatták be német nyelvű előadásukat tanulóink, mellyel óriási sikert arattak a közönség soraiban.
Csütörtökön pedig több mint száz gyereket láttunk vendégül az „Ein zauberhafter Vormittag mit der kleinen Raupe Nimmersatt” című mesés délelőttünkön. Peter Stübler német iskolavezető és Nadine Steenfadt tagintézmény vezető köszöntötte a jelenlevőket, majd megismerkedtünk a kis hernyócska történetével. A mese után sok mindent kipróbálhattak a gyerekek: vidám mozgásos játékokat, készíthettek hernyó kitűzőt, mozaikképet, leporellót, gyümölcssalátát. Mindenki remekül érezte magát, kicsik nagyok egyaránt. Köszönjük a gyerekeknek és a pedagógusoknak, hogy ellátogattak hozzánk.
Külön köszönet iskolánk vezetőségének és minden dolgozójának, akik nélkül ez a program sem jöhetett volna létre.

Farsang

A héten megmutatta magát a tél itt Debrecenben is, így mi mindent megtettünk, hogy illő módon búcsút is mondjunk a zord, hideg időtől – hatalmas farsangi mulatságot szerveztünk. 

Mindenki beöltözött, sokat játszottak a gyerekek: lufis verseny, tehetségkutató show volt német és magyar produkciók előadásával. Minden gyermek megmutatta, hogy miben tehetséges, mivel szeret foglalkozni szabadidejében. Színes volt a felhozatal: tánc, foci, a világ országainak zászlói, bűvészet, irodalom. Ezzel nagy fejtörést okozva a zsűrinek, hiszen mindenki nagyon ügyes és bátor volt.

Volt móka és kacagás, kicsik és nagyok együtt ropták a táncot:

Karácsony a konyhában is

A legjobb dolog a karácsonyban, maguk az előkészületek. Amikor mindent ünnepélyesen feldíszítesz, és amikor az egész háznak finom mézeskalács illata van. 2022. december 7-én iskolánkban is eljött az idő, és igazán szép, ünnepi karácsonyi hangulat kerekedett, amikor is kis szorgos kezek, hangulatos karácsonyi zenére mézeskalácsot sütöttek, majd azokat ki is díszítették.

Mikulásünnepségünk

Szent Miklós tiszteletére 2022. december 06-án Mikulás-ünnepséget tartottunk a gyerekekkel, szüleikkel és a tanáraikkal. Finom teát kaptunk a konyhatündér Zsikétől, a szülők pedig kekszet és rágcsálnivalót hoztak magukkal.

Hangulatos körben ültünk, és először elénekeltünk néhány német és magyar karácsonyi éneket. Ez igazán gyönyörű volt. Az éneklés közben átvehették a gyermekek a meglepetéscsomagokat. Vajon ki lehetett az? Legalább megtudtunk néhány dolgot a csomag kicsomagolása közben. Például, hogy a teremben melyik férfinak volt a legnagyobb cipője, melyik volt a legidősebb jelenlévő és még néhány más érdekes dolgot. Nagyon vicces volt, és a gyerekek végül megkapták a csomag tartalmát, aminek nagyon örültek.

Ezután boldogan táncoltunk a Jingle Bellsre, míg el nem hangzott: „Jöhet a következő előadás”. Melyben megmutatkozott rajzolási és pantomimkészségünk, emellett magyar és német beszédkészségünket is használnunk kellett. Ezekből már rájöhettek mi is volt ez az előadás. Igen, a  jól ismert activity játékot játszottuk.

Nagyon jól éreztük magunkat, és rájöttünk, hogy szavak nélkül is megértjük egymást.

Megnyitó ünnepség

A tegnapi nap óriási mérföldkő volt iskolánk életében, ugyanis megrendezésre került hivatalos megnyitónk. Rengeteg munka, tervezés, szervezés előzte meg ezt a keddi napot és végül egy felejthetetlen élményben volt része mindenkinek, aki részt vett az ünnepségen.

A rendezvényt Peter Stübler, az MNÁMK német igazgatója nyitotta meg, majd beszédet mondott Szauter Terézia, az MNÁMK főigazgatója és Egri Miklós, az MNÁMK Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány Kuratóriumának elnöke. Nagy örömünkre szolgált, hogy vendégül láthattuk többek közt Julia Gross nagykövetet, dr. Barcsa Lajos alpolgármestert, dr. Lebanov József főosztályvezetőt és Jenei Rékát, a BMW Debrecen kommunikációs vezetőjét.
A köszöntők után első osztályunk előadását tekinthette meg a közönség, őszi dalokkal, táncokkal készültek a gyerekek és pedagógusaik. Nemcsak tanulóink, hanem iskolánk lelkes szülői csapata is fellépett, vidám énekekkel, táncokkal, szavalással örvendeztettek meg bennünket. Megnyitó ünnepségünket a bajai UBZ- Internatsband műsora zárta. Nagyon köszönjük mindenkinek, aki eljött és velünk ünnepelt, tanulóinknak, szüleiknek, pedagógusainknak és iskolánk minden dolgozójának. Ez a nap örök emlék marad számunkra.
képek forrása: dehir.hu és HAON.hu

Lámpások éjszakája

November 11-én pénteken Márton- napi lámpás felvonulást tartottunk iskolánkban. A gyerekek saját készítésű lámpásaikat is magukkal hozták és nagy örömünkre a szomszéd óvodások és járókelők is csatlakoztak hozzánk. A tűz körüli közös éneklés után elsőseink bemutatták Szent Mártonról szóló kis előadásukat, majd hagyományos német süteményt, Weckmann-t kóstolhattunk és finom punccsal melegedhettünk fel a hűvös időben.

Kirándulás a Derecskei Almáskertbe

Szerdán kirándulást tettünk a Derecskei Almáskertbe, ahol élménydús, ismeretterjesztő foglalkozásokon vettünk részt. Az időjárással is nagy szerencsénk volt, csodaszép, napfényes időben fedeztük fel az almáskert érdekességeit. Többek közt szarvasokkal is találkoztak a gyerekek és almát is szüreteltünk. Az izgalmas programok végén piknikeztünk, majd fáradtan, de élményekkel telve indultunk haza.

Kirándulás az állatok világnapja alkalmából

Az Állatok Világnapját 1931 óta ünneplik minden esztendőben Szent Ferenc emléknapján, október 4-én. Ez a nap Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napja.
A rendalapító Assisi Szent Ferenc a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük, s már a 13. század elején azt hirdette, hogy nemcsak embertársainkat kell szeretnünk és tisztelnünk, hanem mindent, ami körülvesz minket, legyen az akár élő, akár élettelen.
Első osztályunk gyönyörű napfényes időben vághatott neki október 6-án az Állatok Világnapjához kapcsolódó programjához.
Első állomásként megtekintettük a Nagyerdő Hete rendezvénysorozat új kiállítását a Természettár szervezésében „A sün és a mókus” címmel a Méliusz Juhász Péter Központi Könyvárban. Bepillanthattunk a sünök és mókusok mindennapjaiba, megismerhettük életüket és sok titokra is fény derült. Ajánljuk kicsiknek és nagyoknak, mindenkinek, aki szereti a természetet! (A kiállítás megtekinthető a Könyvtár nyitvatartási időtartama alatt.)
Következő állomásunk az állatkert volt, amely mindig tartogat meglepetést látogatói számára. Sétánk alkalmával megtudtuk hogyan fogadhatunk örökbe egy állatot, milyen kemény a sisakos kazuár tojása, vagy kik lehetnek a zsiráfok természetes ellenségei és hogyan védi meg magát tőlük?
Hálásak vagyunk az együtt töltött szép napért!

Szüreti nap

Egy fantasztikus délutánt töltöttünk együtt diákjainkkal és családjukkal.

Az elsőseink megmutatták, hogy magyar anyanyelvűként  mennyi német dalt tanultak meg ilyen rövid idő alatt. Büszkék vagyunk Rátok!

Tanítóink és tanítványaink munkái

Kaptunk egy gyönyörűen felújított épületet, amely most fehér vászonként szolgál számunkra.

Első osztályosaink segítségével tanítóink folyamatosan szépítik az ablakokat, tantermeket és iskolánk udvarát is.

Tanévnyitó ünnepség

Megkezdődött az első tanév a Debreceni Német Általános Iskolában
2022. augusztus 27-én elérkezett a régóta várt pillanat, becsengettek az első tanévre a
Debreceni Német Általános Iskolában.

Épületátadó ünnepség

A korszerű helyiségekkel és berendezésekkel felszerelt épületet 2022. augusztus 26-án adta át Papp László polgármester és Kósa Lajos, a térség országgyűlési képviselője Egri Miklósnak, az alapítványi kuratórium elnökének,  Szauter Teréziának igazgatónak, Peter Stüblernek, a Külföldi Német Iskola igazgatójának és Nadine Steenfadtnak, a tagintézmény vezetőjének.

Képek: dehir.hu