Üdvözöljük a Debreceni Német Iskola honlapján!

Peter Stübler

igazgató

NUM_1003

Nadine Steenfadt

tagintézményvezető

Végre eljött az idő, megnyílt a Debreceni Német Általános Iskola a Vénkerti városrészben. Új iskolaépületünk modern termekkel és berendezésekkel van felszerelve. Tanulónk számára könyvtárat, médiatermet, tornatermet és minden tanteremhez saját teraszt biztosít.

A Debreceni Német Általános Iskolában 2022. augusztus 29-én két német és két magyar tanító valamint nyolc első osztályos tanuló nagy örömmel kezdte meg  az első tanévet. Iskolánk a következő három tanévben évente egy újabb  első osztállyal bővül, így 2025 szeptemberében már minden általános iskolai évfolyamnak lesz egy osztálya.

A Debreceni Német Általános Iskola a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának tagintézménye, és célja, hogy a magyar és a német kultúra találkozási pontja legyen. Egyaránt szeretettel várjuk a német- és a magyar anyanyelvű gyermekeket. Küldetésünk, hogy általános iskolánkban a bajor állam oktatási tervei alapján felkészítsük diákjainkat egy németországi továbbtanulásra. Másrészről a magyar nyelv és irodalom tanításával biztosítjuk, hogy a magyar gyerekek bekapcsolódhassanak a magyar oktatási rendszerbe is.

A tanulók közötti kapcsolatot a két ország nyelvének és hagyományainak kell biztosítania. A magyar anyanyelvű gyerekek idegen nyelvként tanulják a németet, a német anyanyelvű gyerekek pedig az anyanyelvük mellett a magyar nyelvet is idegen nyelvként tanulják. Szándékunk, hogy a német- és magyar nyelvű tanórákon bemutassuk a két kultúrát, és ezáltal kapcsolatot teremtsünk a két nemzet között.

A zenén keresztül szeretnénk hozzájárulni a kölcsönös megértéshez is. A zene az élet része, és sok embert összeköt a világ minden táján. Iskolánk gyermekei mindkét ország dalait együtt játsszák éneklik és táncolják.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését iskolánk iránt, örömmel várjuk megkeresését. 

Copyright 2022 - MNAMK/UBZ-DGD

Minden jog fenntartva / Alle Rechte vorbehalten